Weekly News

Astma og allergi berører os alle – men nogle mere end andre

Astma og allergi rammer rigtig mange mennesker: En kvinde bliver undersøgt for astma efter adskillige år med åndenød og besværet vejrtrækning. En ung mand er stærkt plaget af sin høfeber og må melde sig syg fra skole eller arbejde i flere dage. Et børnehavebarn døjer med daglig kløe fra børneeksem og er også allergisk over for jordnødder. Og en god kollega har hudallergi over for parfume.

Astma og allergi er folkesygdomme, som berører os alle på forskellig vis.

Astma og allergi er med andre ord folkesygdomme, som berører os alle på forskellig vis. Alene astma er en udfordring for omkring 300.000 voksne og otte til ti procent af alle skolebørn og deres familier. 30 procent af alle småbørn har astmatisk bronkitis, som for en dels vedkommende forsvinder i barneårene og hos andre fortsætter som astma. Høfeber rammer over én mio., og hudallergi rammer ti procent af den danske befolkning. Sådan kunne man blive ved.

I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at hjælpe alle mennesker berørt af allergi, høfeber, astma og eksem. Vi rådgiver årligt mange tusinde danskere i, hvordan de kan få en bedre hverdag med astma og allergi. Mennesker med astma kan eksempelvis have meget alvorlige symptomer. For astma er en kronisk sygdom, som skal behandles livet igennem, og det er en udfordring for mange mennesker. Her spiller indeklimaet også en rolle, som kan være vanskelig at håndtere.

Alle kan udvikle allergi på huden bl.a. afhængig af hvor meget den enkelte udsættes for allergifremkaldende stoffer. F.eks. har det stor betydning for den enkeltes sundhed at vælge plejeprodukter uden kendte allergifremkaldende stoffer. Her er allergimærket Den Blå Krans et godt og trygt valg, hvis man ikke tåler parfume eller vil forebygge hudallergi hos sig selv og sine nærmeste. Det skyldes, at alle indholdsstoffer i produkter med allergimærket Den Blå Krans er vurderet og er garanteret parfumefri.

Samtidig er det forskelligt, hvordan astma og allergi indvirker på livskvaliteten. Mennesker med en livstruende allergi, f.eks. over for visse fødevarer, er stærkt begrænset i deres livsudfoldelse. Her oplever Astma-Allergi Danmark, at det kan være svært for disse mennesker at rejse og spise ude, fordi det er så fatalt, hvis en restaurant ved en fejl serverer det, de ikke tåler. I værste fald kan det udløse en livstruende allergisk reaktion.

Derfor arbejder foreningen hver eneste dag for at hjælpe danskerne med at forebygge astma og allergi, og forbedre vilkårene for dem, som allerede er ramt. Et arbejde, der kun kan lade sig gøre med opbakning fra befolkningen.  

Del

Journalist

Thorkil Kjær, direktør Astma-Allergi Danmark

Andre artikler