Weekly News

Familiens fremtid går langt tilbage

Vi skal spise det, vi er skabt til, siger Thilde Jo Maarbjerg og Thomas Rode Andersen, der blandt andet vil have os til at gøre op med sukkertyranniet.

I dag skal mange faktisk vænne kroppen til at kunne forbrænde fedt igen.

Fedtforskrækkelsen har taget danskerne med storm, og de svælger i stedet i svælger stivelsesholdige fødevarer som kartofler, pasta og ris.

Fra naturens hånd er vi skabt til at indtage sundt fedt. Vi skal tilbage til det, vi er skabt til at spise og langt væk fra supermarkedets hylder med de forarbejdede fødevarer, som rummer store kilder af skjult sukker og stivelse og er skabt for at gøre os afhængige.

Faktisk var kulhydrater ikke en fast del af menneskers kost i de første mere end to millioner år. Først for cirka 10.000- 12.000 år siden dukkede de op, da vi slog os ned og begyndte at dyrke jorden.

At gå tilbage til den oprindelige kost, handler ikke om, at vi nu skal skifte køkkenkniven ud med bue og pil og rende rundt ude i skoven i lændeklæde, indtil vi kommer på klos hold af en mammut. Tag i stedet de gode gamle dyder fra stenalderens kost med i det moderne køkken, og inviter hele familien med på en kost, der indeholder sunde fedtstoffer, protein og skruer ned for kulhydraterne.

– I dag skal mange faktisk vænne kroppen til at forbrænde fedt igen, fordi industrien har fået os overbevist om, at kroppens motor kører bedst på stivelsesholdige fødevarer, men det giver ikke et stabilt blodsukker og dermed energi. Det er også lidt skræmmende at tænke på, at mange overvægtige faktisk er i underskud på vitale mineraler, siger Thilde Jo Maarbjerg og uddyber:

– Det er jo den type mad, som skaber stress. Det er jo vildt at tænke på, at mange mennesker oplever de her op og nedture i løbet af dagen, hvor man kan mærke et markant skift i energiniveauet og ryger i rødt felt helt op til 8-12 gange dagligt.

Thilde Jo Maarbjerg og Thomas Rode Andersen, der danner par både privat og professionelt, var det ønsket om at få mere energi og stabilitet i de travle og lange hverdage, som livet på Restaurant Kong Hans bød på, der i 2009 fik parret til at leve efter de nye kostprincipper. De vendte tilbage til en kost, som alle bedstemødre vil genkende.

– Det er klart, at kostomlægningen må jo ikke blive sådan et nazi-regime, man pålægger sig selv. Men hvis man gerne vil prøve, vil jeg anbefale, at lave en brat ændring. For det dur altså ikke rigtigt at sidde og spise palæobrød toppet op med et tykt lag sukkerholdigt marmelade, så modarbejder principperne jo hinanden, siger Thomas.

Parret er enige om, at børn skal med i køkkenet. Køkkentid er kvalitetstid og mulighed for at lære noget om, hvordan maden ser ud og bliver til. Det er i køkkenet, man sår spiren til de sunde madvaner og ikke inde foran Disney Sjov på tv.

– De der dårlige vaner med, at børn ikke vil smage på noget, stammer jo fra de voksne. Kræsne børn findes ikke, det er noget forældrene skaber, siger Thomas med et smil og siger; det var da en fed formulering, du meget gerne må citere mig for. Han uddyber:

– Noget af det værste, jeg kan høre, er, når forældrene ankommer til et middagsselskab og siger: ”Nu er der vel ikke grønsager på menuen, for det kan lille Ole ikke spise.” Det er da arrogant over for værten og en dum holdning at have. Grønsager kan da alt. Udnyt løgenes sødme, variationen af friske krydderurter og citronens syre. Man skal da dyrke børns nysgerrighed og forvente af dem, at de smager på tingene uden et påduttet voksent smagsdommeri, siger Thomas.

Hos Thilde og Thomas har de stort fokus på selv at lave retterne, for så kender de råvarerne. Thomas fortæller, at en anden stor og vigtig snak, netop er bevidstheden om, hvor råvarerne kommer fra, og hvad dyrene har spist.

– Vi kan godt lide at lave maden selv, for så ved man, hvad den indeholder. Det gode råd er at lave store portioner og fryse dem ned. Hvis man gerne vil have lidt sødt, er bær et rigtigt godt bud, fordi de generelt ikke indeholder store mængder kulhydrater sammenlignet med andre frugter, forklarer Thilde.

– Mmmm ja eller bag nogle æbler, og server dem med kanel og en lille smule fløde. Det smager sindssygt godt, supplerer Thomas, der sammen med Thilde indrømmer, at de da også spiser mørk chokolade og får et glas vin af og til.

Find din indre Fred Flintstone frem i en moderne version uden kølle, men med køkkenkniv og en sund holdning til, hvordan hele familien kan finde tilbage til fundamentet af de ældgamle madvaner, der afspejler det, vi er skabt til at spise.

– Start med at få fat i et stykke svinebov, langtidssteg den på 90 grader hele dagen, mens familien er på job og i skole. Det dufter fantastisk, når man kommer hjem. Lav en salat, og vend lidt gulerødder i fedtet fra grisen, så har familien da et godt fundament at komme gennem dagen på, siger Thomas.

Fakta

Thilde Jo Maarbjerg og Thomas Rode Andersen arbejder blandt andet med at holde foredrag om livsstilsændringer, kost og motion. Læs mere på www.rodemaarbjerg.dk.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler