Weekly News

Kemi i fødevarer er ikke for børn

Vi udsættes dagligt for et hav af forskellige stoffer, og ingen kender kombinationseffekten. Flere økologiske produkter kan reducere faren.

Små børns hjerner er meget mere følsomme over for påvirkninger.

Når indholdet i fødevarer, cremer og lignende produkter undersøges for skadelige stoffer, er man i dag nogenlunde sikre på de enkelte stoffers virkning og hvilke grænseværdier, man bør overholde. Til gengæld ved man endnu for lidt om, hvad der sker, når forskellige stoffer indtages i kombination med hinanden. Det vækker bekymring, især i forhold til hormonlignende stoffer, der kan have en skadelig virkning på børns tidlige udvikling.

Thomas Roland er CSR-chef i COOP Danmark og forklarer, at netop kombinationseffekten fortsat er et problem, når det kommer til at sikre en sund kostplan for gravide og småbørn.

– Vi ved, at små børns hjerner, som er under udvikling, er meget mere følsomme over for påvirkninger sammenlignet med voksnes. Vores bekymring i dag handler mest om, at vi stadig risikerer at opdage effekter, hvor vi burde have været mere forsigtige, siger Thomas Roland.

Problemet er ikke kun fødevarer, understreger Thomas Roland, men også det faktum, at vi lever en tilværelse omgivet af utallige kemiske smittekilder. Vi sidder i sofaer, som er behandlet med flammehæmmende stoffer, benytter elektronik, der udsender ukendte doser af kemi, og er dagligt i kontakt med hundredvis af kunstigt skabte kemiske forbindelser.

Hos Dagrofa, der bl.a. står bag MENY og SPAR købmændene, er man også opmærksomme på problemstillingen. Mogens Werge er Business Partner med ansvar for virksomhedens CSR, og han lægger vægt på de gode mærkningsordninger, som vi har i Danmark.

– Det bedste råd, vi kan give til forældre, er at købe økologiske fødevarer, og når det gælder nonfood, altså cremer, badeolie, shampoo og andre plejeprodukter, at kigge efter svanemærket. Vi ønsker naturligvis at gøre det nemt for forbrugerne at tage de rigtige valg, og vores ambition er derfor at have så mange produkter, der bærer et af de anerkendte mærker, som muligt, siger Mogens Werge.

En af måderne, hvorpå man kan sikre sig mod uønskede stoffer i fødevarer, er som nævnt ved at købe økologi. Nye tal tyder også på, at danskerne i stadig større udstrækning vælger produkter, som er mærket med økologimærket. I en officiel udtalelse sætter Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening ord på tendensen.

– Vi kan se, at salget af økologiske varer som juice, vin, is, slik og færdigretter voksede med mellem 30 og flere hundrede procent i 2017. Danskerne går i stigende grad efter rene, naturlige fødevarer, også når det gælder de mere forarbejdede varer. Ved at vælge økologi, skåner de sig selv og familien for 330 E-numre. Udviklingen er samtidig et udtryk for, at forbrugerne tager godt imod de mange nye økologiske varer, der er kommet på hylderne de seneste år, siger Helle Bossen. 

Fakta

- I 2016 indeholdt 69 procent af alt konventionel frugt og 43 procent konventionelt grønt rester af sprøjtegifte. Kilde: Fødevarestyrelsens pesticidrapport

- 85 procent af danskerne interesserer sig for, at deres fødevarer er naturlige. Kilde: Økologisk Landsforening

Del

Journalist

Torben Thornæs Andersen

Andre artikler