Weekly News

Livet kører på luft

Nogle børn starter livet med skrammer på lungerne. Andre oplever i løbet af barndommen at blive ramt af en lungesygdom, som gør livet svært for dem og deres familier. De har alle brug for hjælp.

Vi ved, at hvert 10. danske skolebarn har vejrtrækningsbesvær på grund af astma.

Livet starter med den første vejrtrækning, og det er vejrtrækningens ophør, som markerer livets afslutning.

Desværre får alt for mange mennesker i Danmark ikke den behandling og den hjælp til at tackle livet med en lungesygdom, som de har behov for – og som de fortjener. Derfor er det Lungeforeningens fornemmeste opgave at hjælpe alle, der lever med en lungesygdom tæt inde på livet. Det var med dette udgangspunkt, at Lungeforeningen i 2014 tog initiativ til at stifte Børnelungefonden.

Mere end 100.000 børn i Danmark lider af en lungesygdom. Astma er den mest hyppige lungesygdom hos børn i Danmark, og problemer med vejrtrækningen er den almindeligste årsag til akut indlæggelse af børn.

Vi ved, at hvert 10. danske skolebarn har vejrtrækningsbesvær på grund af astma. Og det betyder, at der i hver skoleklasse sidder to-tre børn, der lider af astma. Desværre er der en del børn, som aldrig bliver diagnosticeret og derfor ikke kommer i behandling. Det er typisk børn, som har svært ved at følge med, når de andre børn leger, eller finder på undskyldninger for ikke at have idræt med deres kammerater – simpelthen fordi at de ikke kan få luft. De børn skal vi være bedre til at opdage.

For velbehandlede børn behøver en lungesygdom ikke være noget stort problem, og børn med f.eks. astma kan sagtens være fysisk aktive på lige fod med alle andre – men det kræver, at symptomerne opdages i tide, og at barnet får den rette behandling.

Takket være et tæt samarbejde med Team Rynkeby, som i Danmark donerer alle indsamlede midler fra Team Rynkeby Skoleløbet til Børnelungefonden, kan fonden i de kommende år støtte forskning i lungesygdomme hos børn og skrue op for et vigtigt oplysningsarbejde.

Mange skoler ser deres deltagelse i Team Rynkeby Skoleløbet som en mulighed for at skabe en tilbagevendende event for eleverne, hvor de både kan dyrke motion samtidig med, at de på tværs af klasser kan indgå i et fællesskab omkring det at hjælpe lungesyge børn og deres familier, som desværre længe har været en overset gruppe. Gennem et utrætteligt forarbejde fra Team Rynkeby-deltagerne, dialog med skolerne og deres brug af Børnelungefondens undervisningsmateriale håber vi samtidig også, at løbet kan være med til øge opmærksomheden omkring børn med uopdagede lungesygdomme.

Lad os kæmpe for børnenes lungesundhed, og for at alle børnelunger får en god start på livet. Det er så indlysende, fordi livet kører jo på luft! 

Del

Journalist

Anne Brandt, næstformand for Børnelungefonden og direktør i Lungeforeningen

Andre artikler