Weekly News

Nu kan Uffe Ellemann-Jensen nyde Wagner for fuld udblæsning

Det var alligevel ikke familien, der gik og mumlede, erkender Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der er glad for, at han fik høreapparat.

Derude gik det pludselig op for mig, hvad jeg ikke havde kunnet høre i ganske lang tid: fuglene!

Det er efterhånden tre år siden, Uffe Ellemann-Jensen tog skridtet og gik til en høreklinik – for at lukke munden på sin familie.

– De påstod, at jeg trængte til at få et høreapparat. Jeg sagde, det var noget sludder. Det var jo de andre, der gik og mumlede! Men for at blive fri for deres vrøvl tog jeg ind på en høreklinik, så jeg kunne få papir på, at min kone og mine børn tog fejl.

Men i stedet fik jeg jo så at vide, at min hørelse var så nedsat, at jeg skulle sørge for at få et høreapparat, siger Uffe Ellemann-Jensen. Set i bakspejlet var høretabet dog ikke så underligt, erkender han, for i sin ungdom udsatte han sine ører for store belastninger.

– Jeg var soldat og reserveofficer i feltartilleriet, hvor vi skød med store kanoner. Det i 1960’erne, hvor man ikke tog risikoen før høreskader så tungt. Derudover var jeg som 16-årig begyndt at gå på jagt, og det var dengang, man var ung og fjollet og mente, at høreværn var noget for tøsedrenge. Så der var i virkeligheden ikke noget at sige til mit høretab, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han blev straks belønnet for at have erkendt behovet for et høreapparat.

– For eksempel kan jeg huske, den første gang jeg gik ud i haven med mit nye høreapparat sat i. Derude gik det pludselig op for mig, hvad jeg ikke havde kunnet høre i ganske lang tid: fuglene! Jeg holder også vældig meget af musik, og pludselig kunne jeg opleve og nyde musikken på en helt ny måde, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Og så gik der sport i det. Uffe Ellemann-Jensens høreapparat har fjernbetjening, og via en Bluetooth-forbindelse kan han få lyd fra både telefonopkald og musikafspillere ind i øret via høreapparatet.

– Det var en ganske bevidsthedsudvidende oplevelse pludselig at høre Wagner for fuld udblæsning inde i øret. Jeg blev hurtig fortrolig med apparatet og oplevede, at det var skægt at gå med. Det kildede lidt i starten, og man skulle vænne sig til at tage det ud, når man skulle i bad. Men efterhånden blev det lige så naturligt for mig som det at gå med briller, siger han.

73-årige Uffe Ellemann-Jensen, der var formand for Venstre 1984-1998 og virkede som Danmarks udenrigsminister 1982-1993, er stadig meget aktiv som kommentator af udenrigspolitik, blandt andet i programmet ”Ellemann & Lykketoft” på TV2 News. Og det er minimalt, hvad høreapparatet giver af praktiske udfordringer i den forbindelse.

– Der kan være lidt, når man skal have en eller anden studielyd ind i sin øresnegl, men så er det bare at tage høreapparatet ud og sætte den anden øreprop ind. Det er det eneste. Ellers er det såmænd kun praktisk. Den eneste egentlige gene, jeg har, er, at producenterne endnu ikke har kunnet finde ud af at gøre høreapparaterne vandtætte. Så især om sommeren, hvis man går og sveder meget, så trænger sveden ind i apparatet, i hvert fald hos mig. Det har batterierne ikke godt af, og så står de af en gang imellem og skal tørre. Det er det eneste problem, der er, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Når han i dag tænker tilbage på sin tid som toppolitiker, genkender han mange situationer, hvor kommunikationen på tværs af kulturelle og sproglige skel ikke fungerede optimalt, måske fordi der rundt om bordet sad politikere, som ikke ville stå ved, at de havde svært ved at høre.

– Det er jo situationer, hvor man gerne vil lade som om, at man hører og forstår alt, hvad der bliver sagt. Jeg har adskillige gange oplevet at sidde over for udenlandske kolleger, især i mit europæiske arbejde, hvor det pludselig er gået op for mig, at de ikke har hørt, hvad jeg sagde. De sidder og nikker og lader som om, at de er helt med, og på et tidspunkt går det så op for mig, at deres reaktion er forkert. Jeg vil påstå, at det er et forholdsvist udbredt problem, når politikere mødes internationalt.

– Derfor beundrer jeg en person som Ronald Reagan. Han havde alvorlige høreproblemer og gik med sit høreapparat, dengang de ikke var så små og smarte, som de er nu. Men han fortalte stolt om, hvad det havde gjort for ham. Jeg læste et sted, at Reagans åbenhed omkring det fik salget af høreapparater til mænd i USA til at stige med 40 procent. Så det spiller en stor rolle, når man kan se andre bruge høreapparat og måske ligefrem prale eller pjatte med det, siger Uffe Ellemann-Jensen.

– Det gælder om at overvinde sin umiddelbare forfængelighed. Den udfordring tror jeg, at ganske mange slæber rundt på. Også fordi, man kan have svært ved at erkende, at alderen er ved at indhente en, og at man på nogle områder ikke længere er så sprød, som man var tidligere. Det er en overvindelse og en erkendelse. Men når først man kommer over den barriere, er det en fantastisk oplevelse pludselig at blive sat adskillige år tilbage i livet rent høremæssigt.

Fakta

Uffe Ellemann-Jensen (født i 1941) er dansk politiker og tidligere medlem af folketinget for Venstre, som han var formand for fra 1984-1998. Han var

Danmarks udenrigsminister i 1982-1993.

Han er uddannet cand.polit og arbejdede som journalist, inden hans politiske karriere for alvor startede – bl.a. som chefredaktør for Børsen. I dag er han bl.a. medvært på Ellemann/Lykketoft på TV2 NEWS.

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler