Weekly News

Nyt sprog giver resultater

Teambuilding kan gavne både arbejds­glæden i teamet og bund­linjen. Det gælder dog om at vælge den teambuilding, der passer bedst til situationen.

I alle udgaverne starter man med en onlinetest, der giver et realitetstjek.

Teambuilding var engang rapelling og madlavningskurser. Det kan det stadig være, men en ny slags teambuilding har gjort sit indtog. Den har fokus på teamkulturen og kan skabe bedre videndeling og mere nytænkning. Forfatteren Elisabeth Plum er hovedarkitekten bag Team Culture. Det er et værktøj, som foreløbig 30 konsulenter bruger til at styrke teamarbejdet ude på arbejdspladserne.

– Vores arbejdsliv er i dag sådan, at mange af os er med i flere teams med forskellige typer kolleger. Med Team Culture ser vi på teamkulturen, og medarbejderne finder ud af, om deres samarbejdsmåde passer til de konkrete opgaver. Det kan de bruge til at løse opgaverne mere effektivt, siger Elisabeth Plum.

Team Culture bygger på anerkendte teorier og mange års praktisk erfaring i Danmark og udlandet. Inden værktøjet blev lanceret, blev det gennemprøvet i en række danske virksomheder. Baggrunden for Team Culture er en erfaring, mange har gjort, nemlig at et team af dygtige personer, der supplerer hinanden, ikke er lig med gode resultater. Det afhænger af deres teamkultur, men den er ikke synlig for dem selv.

– Medlemmerne i teamet skal blive opmærksomme på, om de spiller hinanden gode. For der er ingen grund til at arbejde i teams, hvis slutresultatet bliver dårligere end hvis de havde arbejdet hver for sig. To plus to skal give mindst fem i et team, mener Elisabeth Plum.

Når et team arbejder med værktøjet, lærer de om modellens fire kulturer, og de får sat ord på deres aktuelle kultur. De opdager deres skjulte mønstre, og lærer hvordan de skal tilpasse kulturen efter opgaverne. Og netop det nye fælles sprog er en vigtig del af Team Culture. Elisabeth Plum talte en dag med en medarbejder fra et firma, som havde brugt værktøjet et par år tidligere. Til et teammøde sagde han: “Skal vi ikke stoppe med at være så udglattende?” Han kunne bruge et ord, de alle vidste, hvad betød, frem for at kritisere enkeltpersoner.

– Det er helt okay at have en udglattende eller en grøftegravende kultur nogle gange. Det handler om at få et realitetstjek, så man kan se sine styrker og fælder. Og med det nye fælles sprog, kan man gøre samarbejdet mere effektivt og arbejdsmiljøet mere givende, når samtalen kører i ring, siger Elisabeth Plum.

Hun inddeler teambuilding i tre generationer. Den første har fokus på sjove oplevelser, som giver fællesskabsfølelse og skaber sammenhold. I anden generation er individets personlighed i centrum. F.eks. finder den ekstroverte ud af, hvorfor den introverte kollega gemmer sine guldkorn til slutningen af mødet, og den introverte forstår pludselig, hvorfor de ekstroverte kolleger snakker i ét væk, indtil de kommer til en løsning. Elisabeth Plum understreger, at der stadig er brug for de to første generationer. Team Culture viser dog en tredje vej, hvor der er fokus på hele teamet og deres daglige samarbejde.

– Med Team Culture kan folk sænke skuldrene, for teamets kultur er ikke nogens skyld. De ser på, hvordan hele teamet fungerer, og om det harmonerer med de opgaver, der skal løses. Og så får de hjælp til at forbedre deres arbejdsformer, siger Elisabeth Plum. 

Fakta

Forskellige udgaver af Team Culture:

- Gør-det- selv-værktøj med kort team-workshop

- Konsulent arbejder med teamet en halv til en hel dag

- Et længere forløb med workshops, opfølgning og dybdegående arbejde med teamkulturen.

Del

Journalist

Sophie Holland

Andre artikler